Автомобильные аукционы BIDCAR.EU

Наш праект дапамог палескай сям'і папоўніць фотаграфічную спадчыну рода

11. 06. 2020

Усіх наведвальнікаў Народнага літаратурна-краязнаўчага музея цікавіць асоба Луізы Бойд. На тэрыторыі музея стаіць памятны знак у гонар экспедыцыі амерыканскай падарожніцы ў 1934 годзе, якая ахапіла больш дзесяці жывапісных мясцін Піншчыны. Пінск, Пінкавічы, Почапава, Гарадзішча, Кудрычы, Плошчава, Курадава, Гарадзішча… Альбом яе фотаздымкаў стаў адным з самых цікавых экспанатаў. Дзякуючы яму і нарадзіўся гэты артыкул.

Любая гісторыя пачынаецца з выпадка. А невыпадковага, як вядома, нічога не бывае.Пачатак гэтай гісторыі быў наступны. Неяк завітаў у музей мой муж, мясцовы карэнны жыхар Верыч Валянцін Сямёнавіч. У пошуках нечага цікавага пачаў разглядаць фотаальбом  “Палессе Луізы Бойд”, які  папаўся  яму на вочы.  На адным  з разваротаў альбома з надпісам “Пінкавічы.Праца на балоце” ён асабліва засяродзіў увагу. Неўзабаве здзіўлена ўсклікнуў: “Гэта ж мой дзед Рыгор!” Дакладнае знешняе падабенства не давала падставы для сумненнняў.

Малады пінкавец з касою зазняты спераду і ззаду. “Ці касьба па калена ў вадзе зацікавіла вядомую амерыканку, ці то касяр спадабаўся?”,- жартую я падчас экскурсіі. А Верычу Рыгору  Іванавічу было на той час (а гэта быў 1934 год) 30 гадоў.

Гэтым фотаздымкам зацікавілася ўся радня. “ Ці сапраўды гэты статны паляшук наш дзед?” , - хвалявала ўсіх  пытанне. Вескі доказ знайшоўся ў сямейным фотаальбоме унучкі Лобан Зінаіды.  Невялічкая  “картачка”  развеяла ўсе сумненні. Магчыма, што аўтар гэтага фотаздымка тая ж Луіза Арнер Бойд.

Прапаную і вам, паважаныя землякі “здзейсніць вандроўку” па гэтым цікавым  альбоме і стварыць  свае сямейныя гісторыі. Цікава і захапляльна вы зможаце гэта здзейсніць у нашым музеі.

P.S

Імя Луізы Бойд стала вядомым  дзякуючы краязнаўчай камандзе “Садружнасць Палесся”, якая  паспяхова рэалізавала доўгатэрміновы праект пры падтрымцы пасольства ЗША і садзейнічанні Пінскага раённага  выканаўчага камітэта.

Метадыст ЦТДзіМ  Пінскага раёна Жанна Верыч

Копилки, сувениры, статуэтки
Вышивка по индивидуальому заказу а Беларуси

Нашивки, шевроны, логотипов на одежде. От 1 шт и более.

Копилки, сувениры, статуэтки

Это интересно